Nye indlæg

 

Varmskoning

18-03-2017
Forfatter; Daniel Madsen indehaver af DM Beslagsmedie
Dato: 15 marts 2017
 
 
At have hest, indebærer et stort ansvar og at finde en dygtig og omhyggelig smed, er noget du som ejer og rytter skal prioriterer højt; for en sund hov, er med til at skabe en sund hest. En god dialog imellem din smed og dig som rytter, er alfa og omega for et godt team og dermed muligheden for en harmonisk ekvipage.
 
For at give din hest de bedste forudsætninger i forhold til at gå med sko, i den ene eller anden udformning, er det værd at overveje at benytte sig af varmskoning. Inden jeg vil forklarer hvorfor jeg anbefaler varmskoning, vil jeg gerne slå fast, en gang for alle, at varmskoning ikke gør ondt på hestene, da de ikke mærker noget i det horn, som bliver berørt. Når det så er sagt, er varmskoning en glimrende måde at dræbe uønskede bakterier i hovregionen og giver dermed grobund til en sundere hov. Ligeledes indkapsler varmskoningen, den fugt hoven indeholder, som langsomt fordamper, når hesten er beskåret. Ved beskæring, opstår der hermed en uvilkårlig spaltning af horntrådene i hoven, hvor fugten siver ud af. Her vil varmskoning lukke for spaltningen, hvilket styrker bindingerne i hoven og dermed bevares hovens naturlige fugt. Denne form for skoning, er derfor også værd at overveje i de tørre sommermåneder, hvor hovene hurtigt kan udtørre og flosse på grund af manglende fugt, som bevirker at fugtbalancen nemmere opretholdes og at hornet forbliver smidig. Ved en normal kold skoning, vil der ved beskæring opstå små ujævnheder, som smeden forsøger at fjerne ved at raspe hestens hove. Selv om smeden gør sig umage, er det ikke muligt at fjerne disse ujævnheder helt og der vil derfor ved en normal skoning, opstå punktvis stress af hornkapslen, idet skoen ikke kan ligge helt tæt til hoven. Ved varmskoning, er det disse ujævnheder, der brændes væk og giver som udgangspunkt, skoen en bedre tilslutning til hoven. Ved varmskoning nedsættes risikoen for at hesten bliver øm efter et besøg af smeden, da trædefladen bliver mere jævn og glat, hvorved friktionen mellem hoven og skoen formindskes. Den varme skoning, giver også muligheden for lettere at tilpasse skoen til netop din hest og lave nøjagtige, og ofte nødvendige, modifikationer af skoen. Og hvorfor det? – Fordi heste er individer, og ingen hestes hove eller ben er ens og derfor skal hver enkelt sko, tilpasset hver enkelte hov og ben. Jeg som smed, arbejder ud fra devisen om at jeg er hestens advokat og jeg ser det som min pligt og passion, at tale for hestens bedste. Det er min pligt at råde og vejlede om hestens ve og vel, og i den forbindelse gøre hvad jeg kan for at give hesten den bedst mulige skoning, hvorfor jeg gerne vil anbefale varmskoning. Som ejer og rytter, har du derimod pligt til at sikre at din hest, har de bedst mulige forudsætninger for at kunne gå optimalt til netop det formål, du byder den. Det indebærer at du samtaler med din smed, når du oplever hesten går anderledes, hvis hesten har tendens til at snuble eller at skoningen ikke ser rigtig ud. Brug altid øjnene og din sunde fornuft, når du skal sammenligne og vurderer smedens arbejde og i forbindelse med din hests velbefindende. Spørg eventuelt din dyrlæge til råds, hvis du føler behov herfor for at få en second opinion.
 

Kategori: Varmskoning

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
Islandshesteklubben Fjörður - Agertoften 22 - 7800 Skive - mail@fjoerdur.dk - 20456999 - Spar Nord Bank - 8502 / 4584 925588 - CVR 34650764