Nye indlæg

 

Trailerlæsning

18-03-2017
 
Trailerlæsning af Bettina Mørch Holm, Hesteleg.dk
 
Til tider kan trailerlæsning være den store udfordring med vores heste. Men hvordan kommer vi ud over problematikken og på tur uden nervøsiteten for, om hesten kommer med på tur og hvordan hesten kommer hjem igen?
 
Godbidder
Som oftest prøver vi med alt det gode, bla. Godbidder. Godbidder kan være en god ting, men foder i traileren kan virke stressende på hesten, som jo er helt modsat af den virkning vi ønsker. Hesten vil i denne situation forholde sig til godbidden eller det foder man stiller i traileren og ikke forholde sig til traileren. For at hesten skal få et godt forhold til traileren, skal den også forholde sig til traileren og ikke den godbid, der er i udsigt. Godbidder vil måske på kort sigt få hesten ind i traileren, men vil ikke få hesten til at blive derinde. Jeg oplever ofte, at heste der er trænet med mad, vil gå i traileren, men hurtigt forsvinde ud igen, så snart maden er væk.
 
Eftergivenhed og ros
Som udgangspunkt vil heste gerne have en tillidsfuld og rolig leder, mad ligger længere nede på deres ønskeliste, da de fra naturens hånd ikke skal jagte deres føde, modsat hunde, og derfor ikke er så lette at bestikke til øvelser. På den baggrund er det vigtigt, at når hesten prøver at gøre det vi beder den om, skal vi kunne give efter for det pres vi lige har lagt på hesten. Prøv at se det, som at hesten prøver at finde ud af, hvor den kan få dig til at slippe presset på grimen. F.eks. Hesten stejler og du bliver forskrækket og slipper taget i dit tov. Fra hestens synspunkt har den fundet læsningen og tror det er det helt rigtige den har gjort og sætter et flueben ved den øvelse. I dine øjne var det helt forkert, og syntes hesten er voldsomt uartig. Det samme sker, hvis hesten går om på siden af traileren, og du trækker hesten væk, for at starte forfra. Her ser hesten det, som at du trækker den væk fra presset (traileren) og på den måde giver hesten ros. Hesten sætter igen flueben ved den øvelse og tænker det var det rigtige sted at stille sig, for du tog jo presset væk. Så ros i hestens øjne er når du stopper presset. Prøv at tænke nogle situationer igennem, hvor din hest har handlet anderledes en du forventede og overvej om du har sluppet presset på et uhensigtsmæssigt tidspunkt. Et billede på eftergivenhed, når hesten går med.
 
Hvordan gør du så?
Start med at stille dig med ryggen til traileren og front mod hesten. Så kan du se din hest og hjælpe den på vej. Går du med ryggen til din hest, på vej ind i traileren, kan du ikke se om den er på vej til at gå ved siden af traileren, og allerede der, kan det være, at hesten misforstår dine hensigter. Når du så går baglæns, kan du tage et træk i træktovet og give efter, lige så snart hesten ligger sin vægt frem i rebet. Lad hesten få nogle tænkepauser undervejs. Lige så snart den har vist den har forstået, hvilken vej den skal gå, så lad den stå og slappe lidt af inden du går videre. Går hesten ved siden af traileren, skal du forsøge at blive på rampen og benyt en pisk til at flytte hestens forpart. Så hesten kommer til at stå lige på rampen igen. Længden på pauserne kommer meget an på den enkelte hest. Har du en nervøs og usikker hest, skal den have god tid til at tænke. Kig på hestens øjne om den slapper af og er klar til at gå videre. Har du til gengæld en selvsikker hest, har den ikke behov for andet nogle få sekunder. Den kan nemlig godt komme til at kede sig ved at skulle stå stille for længe og så finder den på nye narrestreger.
 
Rigtig god fornøjelse
 

Kategori: Trailerlæsning

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
Islandshesteklubben Fjörður - Agertoften 22 - 7800 Skive - mail@fjoerdur.dk - 20456999 - Spar Nord Bank - 8502 / 4584 925588 - CVR 34650764