Nye indlæg

 

Rytterens fysik i fokus af Louise Tjell Lambertsen

04-03-2017
Mange ryttere har fysiske ubalancer, skævheder og gamle ubehandlede skader, og det kan være hesten der må betale prisen for det. De fleste ryttere er ikke selv bevidste om status på deres fysiske forudsætninger, før de sætter sig i sadlen. De er dermed heller ikke bevidste om at de måske belaster deres hest uhensigtsmæssigt. Rytterens manglende fysik, manifesterer sig derfor ofte til symptomer hos hesten!
 
Dette indlæg omhandler de mest basale fysiske forudsætninger du som rytter skal kende til, for at kunne ride uden at belaste din hest uhensigtsmæssigt. Ridesport er en mental og teknisk sport, der dog også kræver nogle basale fysiske færdigheder af dig som rytter.
 
Balance – det indre vaterpas
 
Rytterens balance og fornemmelse for hvornår kroppen er lige, både fra side til side men også om vægten forskydes fremad eller bagud, er én af de vigtigste komponenter i ridningen. Dette for at rytteren er i stand til at holde sig lige på hesten, så den fx ikke belastes med mere vægt i den ene side af ryggen, men også for at rytteren er i stand til at give hesten et korrekt signal. Hvis ikke rytteren er i besiddelse af en god balance, må hesten kompensere der for, hvilket kan medføre symptomer på hestens bevægelsesapparat fx skævhed, smerter osv.
 
Styrke – kernestabilitet
 
For at rytteren kan følge hestens bevægelser, og sidde afspændt i sadlen, kræves ganske betydelig styrke i det der kaldes kropskernen – dvs. muskler i mave, ryg og bækken. Hvis ikke rytteren har den tilstrækkelige styrke, vil rytteren typisk kompensere der for, ved at klemme sig fast med benene eller ”hænge” i tøjlen, hvilket kan bevirke at hesten bliver fastlåst og mister sin bevægelsesfrihed. Det er vigtigt at rytteren har god kernestabilitet, for at kunne bevæge arme og ben let og ubesværet under signalgivning til hesten.
 
Bevægelighed – smidighed og symmetri
 
Det at rytteren er tilpas smidig i sine muskler og led, er essentielt for at kunne være i stand til at følge og absorbere hestens bevægelser. Hvis ikke dette er tilfældet, vil rytteren begrænse og hæmme hestens bevægelser betydeligt. Rytteren skal naturligvis samtidigt være symmetrisk, da en asymmetri i rytterens bevægelsesmønstre, ofte på sigt vil vise ved at hesten ikke er symmetrisk på siderne, fx ikke er lige smidig på begge volter.
 
Har du fokus på din fysik?
 
Mange ryttere gør alt for hestens ve og vel, men glemmer vigtigheden af at pleje deres egen krop. Måske vil din hest sætte større pris på at du fik styr på din egen krop, frem for at få symptombehandling på de skader der er forsaget af forkert belastning fra rytteren.
 
Ryttere mangler generelt fokus på deres egen fysik, og alt for få ryttere dyrker anden træning end ridning. Rytterens fysiske forudsætning for at kunne følge hestens bevægelser, give hesten de korrekte og præcise signaler er altafgørende. Dette for såvel du som rytter og din hest kan præstere optimalt, og endda minimere risikoen for skader.
 
Mange ryttere opnår hurtigt mærkbar effekt, efter at have fået foretaget en fysioterapeutisk rytterundersøgelse, og derefter er blevet bevidste om hvilke fysiske forudsætninger de kan optimere. Oftest kan du med få simple øvelser optimere din fysik, og derigennem blive en bedre rytter - Din hest vil elske dig for det!
 
Følg med på Louises Facebook side;
 
Hestefysioterapeut Louise Tjell Lambertsen

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar

 
Islandshesteklubben Fjörður - Agertoften 22 - 7800 Skive - mail@fjoerdur.dk - 20456999 - Spar Nord Bank - 8502 / 4584 925588 - CVR 34650764